Rugpijn dit zijn de oorzaken

Bijna iedereen is wel bekend met rugklachten. Vaak gaat het om tijdelijke klachten, maar bij blijvende rugklachten is het zeker aan te bevelen de huisarts te bezoeken. Een vorm die veel voorkomt is lage rugpijn. Lage rugpijn is in Nederland de meest voorkomende chronische pijn.

Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan stress, een verkeerde werkhouding of een slechte spierconditie. Rugpijn kan ook ontstaan door een slechte slaaphouding. Door een andere houding aan te nemen kunnen de klachten verdwijnen. Bewegen is de beste manier om rugpijn te voorkomen.

Zwaar werk, arbeid in de verkeerde houding, fout tillen en langdurig staan of zitten. Maar ook stress en conflicten. Allemaal denkbare oorzaken voor rugklachten, die bijna epidemische vormen beginnen aan te nemen. 80% van de Nederlanders heeft wel eens last van de rug en de echte patiƫnten gaan er veelal langdurig onder gebukt. Er kan sprake zijn van bijvoorbeeld hoge rugpijn of lage rugpijn.

Oorzaken

Rugklachten zijn vaak vaag en kunnen wisselend van karakter zijn. Vaak wordt rugpijn veroorzaakt door slijtage van een tussenwervelschijf. Ook de invloed van de geestelijke toestand kan een oorzaak zijn. Denk aan problemen op het werk of relatie kunnen bijvoorbeeld oorzaken zijn.

Als er geen hernia of ontstekingen worden gevonden kunnen de klachten ook liggen aan een slechte spierconditie. Bij rugklachten gaat het bij een slechte spierconditie voornamelijk om slappe buikspieren. Vrouwen kunnen rugklachten krijgen nadat hun spiercorset (buik- en rugspieren) na de bevalling niet meer sterk genoeg is. Door de buikspieren na de bevalling niet te trainen kunnen vrouwen op den duur last krijgen van de rug en de bekken.

Rugpijn behandelen

Fysiotherapie wordt vaak toegepast om mensen met rugpijn van de klachten af te helpen. Het doen van bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen. Mocht je nu last hebben van ernstige klachten die al enige tijd aanhouden, dan is het raadzaam een huisarts te bezoeken.

Rugpijn bij zwangerschap

Voor vrouwen die net zijn bevallen is het aan te raden om hun buikspieren te trainen. Vrouwen die na hun bevalling hun buikspieren trainen hebben veel minder kans op rugklachten. Vooral door de lange rugspieren en dwarse buikspieren te versterken krijgt de wervelkolom meer steun en een betere balans. Door dit te doen in combinatie met een goede conditie heb je een grotere kans op een leven zonder of aanzienlijk minder rugpijn.

Rugpijn oefeningen

Niets doen kan funest zijn bij rugpijn en rugklachten. De rug wordt daardoor alleen maar stijver en de klachten nemen toe. Mensen met klachten kunnen daardoor in een vicieuze cirkel belanden. Er zijn allerlei oefeningen die je kunt doen. Daarnaast is bewegen belangrijk om de betrokken spieren in werking te houden.

Lage rugpijn

Bij lage rugpijn kan sprake zijn van specifieke lage rugklachten of niet specifieke lage rugklachten. Bij specifieke lage rugpijn kan er sprake zijn van een ziekte. Denk aan een breuk of een infectie van de ruggengraat. Niet specifieke lage rugklachten worden veroorzaakt door slijtage ter hoogte van de tussenwervelschijf en de ruggengraat. Vooral oudere mensen hebben vaker last van niet specifieke lage rugklachten. Deze klachten worden ook mechanische lage rugklachten genoemd, omdat de pijn het hevigst is bij het doen van inspanningen en bij rust afneemt.

Iemand kan last hebben van acute lage rugpijn. Bij acute lage rugpijn verdwijnen de klachten binnen zes weken. Als de pijn circa drie maanden blijft aanhouden spreekt men van subacute rugklachten. Bij chronische rugklachten gaat het om lage rugpijn die langer dan drie maanden aanhoudt. De pijn kan ook verdwijnen, maar telkens terugkomen. In dit geval gaat het om terugkerende lage rugpijn.

Rugklachten voorkomen

Rugpijn kan het best worden voorkomen door zoveel mogelijk te bewegen. Je kunt de rugspieren en de buikspieren bijvoorbeeld trainen. Een sport die wordt aangeraden is bijvoorbeeld zwemmen. Rugpijn kan ook bepaalde oorzaken hebben. Hier kun je soms invloed op uitoefenen. Een verkeerde lig- of zithouding kan een veroorzakende factor zijn. Lees de pagina rugklachten voorkomen voor meer informatie over het voorkomen van rugklachten.

Geef een reactie 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *